Olivolja är nyttigt

Studier och medicinska undersökningar visar att användningen av extra jungfruolja i kosten har betydande hälsofördelar.
Oljans fördelaktiga egenskaper härrör huvudsakligen från den kemiska sammansättningen av triglyceriderna och polyfenolerna som den innehåller.
Funktioner från polyfenoler är: antioxidant, antiinflammatorisk, antiallergisk, antibakteriell, antiviral, anti-fri radikal

Vissa bevis tyder också på att polyfenoler kan vara användbara, tillsammans med andra naturliga pigment och vitaminföreningar, för att förebygga kroniska degenerativa sjukdomar såsom hjärt-kärl och cancer. Konsumtionen av extra jungfruolivolja jämfört med andra fetter av animaliskt eller vegetabiliskt ursprung minskar LDL-kolesterol (det så kallade ”dåliga kolesterolet”) och ökar HDL-fraktionen (den ”goda”) av totalt kolesterol.
Förutom, som redan nämnts, för att främja sänkning av ”dåligt” kolesterol och höja det ”goda” och förhindra hjärt-kärlsjukdom och åderförkalkning är det:

  • hypotensivt
  • mjukgörande
  • laxerande
  • levertonic

Så det är ett även utmärkt botemedel mot magsår och förstoppning.